Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Verkopen aan het Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk kent een bloeiende ecommerce-markt met veel grote, internationale ondernemingen. Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland en met een inwonersaantal van 61 miljoen en de hoogste online omzet van Europa is het een grote en interessante afzetmarkt voor Nederlandse webwinkels. Juist omdat ecommerce zo'n groot onderdeel vormt van de Britse economie zijn regels en wetten duidelijk vastgelegd. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van welke wetten voor jou relevant zijn als je wilt starten met verkopen in het Verenigd Koninkrijk. Verder zijn er enkele praktische zaken die je in orde zal moeten hebben alvorens je afzetmarkt uit te breiden naar 'de overkant'.

Logistiek
Hoewel je producten het water zullen moeten oversteken wordt er door veel logistieke diensten voor verzendingen naar het Verenigd Koninkrijk niet meer gerekend dan naar bijvoorbeeld België of Duitsland.

Wetgeving in het Verenigd Koninkrijk
Als Nederlandse webwinkel met klanten in het Verenigd Koninkrijk ben je in principe alleen gebonden aan de wetten van de Europese Unie. Zaken als de Wet Verkoop op Afstand en de Wet Informatieverstrekking blijven hetzelfde wanneer je ook in het Verenigd Koninkrijk gaat verkopen. Wanneer je je als webwinkelier echter daadwerkelijk in het Verengid Koninkrijk vestigt dan zijn er twee wetten die belangrijk zijn. Dit zijn The Consumer Protection (Distance Selling) Regulations 2000 en The Electronic Commerce (EC Directive) Regulations 2002. Het is belangrijk dat de consument al voor aanschaf voldoende informatie krijgt over het product en je onderneming. Je bent dus verplicht de volgende informatie te vermelden op je website:

  • Een volledige omschrijving van producten en/of diensten
  • De volledige prijs inclusief bijkomende belastingen
  • Details over de bezorgkosten
  • Details over de aflevering
  • Details over hoe de levering af te zeggen
  • Details over de betaalmethoden
  • De duur van de aanbieding in je webwinkel
  • De naam van je bedrijf
  • Het volledige adres van je bedrijf

De praktische uitwerkingen van deze twee wetten zijn in te zien op deze website. De wetgeving komt in grote mate overeen met de Europese en Nederlandse wetgeving en als je als webwinkel aan de Nederlandse wetten voldoet zul je weinig problemen tegenkomen wanneer je je gaat vestigen in het Verenigd Koninkrijk. Let er wel op dat je alle teksten correct en duidelijk vertaalt en prijzen converteert naar Britse Ponden.

BTW
In eerste instantie breng je bij verkopen aan het Verenigd Koninkrijk gewoon Nederlandse BTW in rekening. Dit tot aan het drempelbedrag van 70.000 GBP (zo'n 77.235 Euro in december 2009) per jaar. Als je dit drempelbedrag in een jaar behaalt betaal je het jaar daarop over al je verkopen aan het Verenigd Koninkrijk Britse BTW van 17,5% (tot 1 januari 2010 is de BTW 15%). Over bepaalde goederen hoeft geen BTW betaald te worden. Het gaat hier onder meer om levensmiddelen, water, kinderkleding en -schoeisel en boeken. Een volledige lijst van BTW-heffingen kun je inzien op de website van de Britse belastingdienst. Bij het leveren aan andere ondernemers is er sprake van een zogenaamde intracommunautaire levering. Je brengt dan Nederlandse BTW in rekening tegen een tarief van 0%. De afnemer verricht in zijn eigen land een intracommunautaire verwerving. Hij moet over het aankoopbedrag dan BTW betalen in zijn eigen land. Vaak kan hij deze BTW wel weer meteen terugvorderen. Verkoop je dus een product of dienst aan een Britse ondernemer dan zet je op jouw factuur dat er sprake is van een intracommunautaire levering en vermeld je het BTW tarief van 0%. Op de factuur dienen ook naam, adres en woon- of vestigingsplaats van de afnemer vermeld te worden. Verder is het belangrijk het BTW-identificatienummer van de afnemer op te factuur te vermelden. De afnemer dient dan in het Verenigd Koninkrijk een intracommunautaire verwerving aan te geven en hierover 17,5% BTW te betalen. Omzet uit intracommunautaire leveringen binnen de Europese Unie dien je aan te geven op het aangiftebiljet bij vraag 3b. Verder lever je elke kwartaal een zogeten Opgaaf Intracommunautaire Levering in bij de belastingdienst. Deze opgaaf dient overeen te komen met het totaal van de aangegeven omzet per kwartaal bij vraag 3b. Als er een verschil is dat je niet kunt verklaren dan kun je hiervoor een boete opgelegd krijgen. Bij een omzet van meer dan 400.000 per jaar uit intracommunautaire leveringen dien je daarbij tevens statistiekopgaaf te doen aan het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Betaling
Voor klanten in het Vereningd Koninkrijk zal iDEAL niet bruikbaar zijn. iDEAL is een initiatief van verschillende Nederlandse banken en via een Britse bank kan hier dus niet mee betaald worden. Het is in het Verenigd Koninkrijk gebruikelijk internetbetalingen met creditcard of bankpas te doen. Vooral creditcards zijn een zeer populair en wijdverspreid betaalmiddel. Het is als Nederlandse webwinkelier dus noodzakelijk voor Britse klanten creditcardbetalingen met de grootste creditcard-maatschappijen mogelijk te maken (in Groot Brittannië zijn dit Visa, Mastercard en American Express). Door de IBAN en BIC-code van je bankrekening op je website te vermelden kunnen klanten vanuit het buitenland ook op je rekening overschrijven. Je moet dan uiteraard je bankrekeningnummer vermelden, en een korte uitleg over internationale overschrijvingen is ook niet overbodig. Ook het Amerikaanse PayPal wordt, net als in veel andere landen, in het Verenigd Koninkrijk gebruikt. Wanneer je als webwinkelier internationaal wilt verkopen is het integreren van PayPal een goede zet. Je hoeft voor Paypal-betalingen je rekeninginformatie niet te geven, de klant maakt via creditcard of het eigen PayPal-account het bedrag over naar jouw PayPal-account. Op een PayPal-account kan geld gestort worden vanaf een bankrekening. Het integreren van PayPal in je webwinkel is gratis. Ook voor de klant zijn er geen extra kosten verbonden aan het afrekenen met PayPal, behalve kosten voor het gebruik van een creditcard. Het onvangen van betalingen brengt echter wel kosten met zich mee. Je betaalt €0,35 en van 1,5 tot 3,4% van het bedrag dat je ontvangt. Let er wel op dat internationale betalingen extra kosten met zich meebrengen. PayPal hanteert voor het converteren naar andere valuta een wisselkoers voor de detailhandel die wordt bepaald door PayPal. Hierbij betaal je een marge van 2,5% bovenop de wisselkoers.

Een rekening openen in het Verenigd Koninkrijk
Als je veel Engelse klanten hebt kan het handig zijn een Engelse bankrekening te openen. Het openen van een bankrekening is in het Verenigd Koninkrijk echter moeilijker dan in Nederland. Banken vragen vaak meer voor hun services en als je geen inwoner bent van de UK is het niet makkelijk een eigen rekening te krijgen. HSBC biedt een zogenaamd passport account aan, speciaal voor buitenlanders die niet lang in het Verenigd Koninkrijk blijven. Je betaalt hier wel 8 pond per maand voor en er zal gevraagd worden om een verblijfadres in de UK. Je zult hiervoor ook zelf naar het Verenigd Koninkrijk toe moeten. Wanneer je een contactpersoon in Groot Brittannie hebt zou deze rekening een optie zijn. Ook Nederlandse banken bieden de optie om een Britse rekening voor je te openen. Dit scheelt heel veel gedoe maar zal je aardig wat kosten.

Cultuurverschillen
De verhoudingen tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn van oudsher goed. Nederland behoort al jaren tot de top vijf van handelspartners van het Verenigd Koninkrijk en Nederlanders en Engelsen liggen elkaar doorgaans goed. Toch kost het wat tijd om de Britten werkelijk te leren kennen en om te gaan met hun compleet eigen manier van zakendoen. Over het algemeen zijn ze wat beleefder en terughoudender dan wij Nederlanders. In hun taal gebruiken Britten meer nuanceverschillen dan Nederlanders, en het is dan ook belangrijk om te weten dat 'that's quite interesting' vaak niet betekent dat iets echt interessant gevonden wordt. Het is eerder een manier om om de hete brij heen te draaien en iets beleefd af te houden.