Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Betalingen bij webwinkels met creditcards

Internationaal hebben creditcards de hele ecommerce-branche mogelijk gemaakt. Al direct bij de start van de eerste webwinkels in 1994 en 1995 bleken creditcard-maatschappijen de betalingen online mogelijk te maken. In Nederland zijn VISA en Mastercard de bekendste creditcards maar internationaal heeft American Express ook een groot marktaandeel.

Populariteit van creditcards in Nederland

Alhoewel betalingsvormen als iDeal veel populairder lijken en in de meeste gevallen betalingen via iDeal gaan, blijken nog niet alle webwinkels iDeal te accepteren. Daarnaast geeft de mogelijkheid om een betaling terug te draaien creditcards extra zekerheid.

Creditcards hebben lange tijd in Nederland aan populariteit moeten inleveren maar lijken, nu het ondernemen over de grens populairder begint te worden, weer marktaandeel terug te winnen. In het Verenigd Koninkrijk of bij Belgische webwinkels vinden betalingen met name via creditcards plaats.
In Nederland betalen ongeveer drie op de vier internetshoppers minimaal eenmaal per jaar met creditcards.

Vereisten voor creditcard-betalingen

Om creditcard-betalingen te kunnen accepteren hoeft je webwinkel in theorie niet aan speciale vereisten te voldoen. Het implementeren van creditcard-betalingen kan vrij gemakkelijk aangezien je klant bij het betalen via een beveiligde verbinding wordt doorgesluisd naar een server van de creditcardmaatschappij.

Dat klinkt vrij gemakkelijk. Toch zitten er wel wat haken en ogen aan en deze zijn meer administratief dan echt van technische aard. Creditcard-maatschappijen accepteren zelf geen webwinkels dus voor het implementeren heb je ondersteuning nodig van een geaccrediteerd bedrijf. In Nederland zijn dit onder andere Atos, Paysquare, B&S cardservice en EMS Card.

Fraude, chargeback en wetgeving

Eerder genoemde partijen kunnen jouw webwinkel tegen betaling aansluiten en het technische gedeelte kunnen ze grotendeels uit handen nemen. Voor ze je kunnen aansluiten hebben ze wel enkele regels over je werkwijze, veiligheid en voorwaarden van je webwinkel.

Het grootste deel van de regelgeving vanuit creditcard-maatschappijen bestaat uit een grote brei van kleine lettertjes zoals het gebruik van het beeld- en naammerk en allerlei juridische informatie maar uiteraard zijn er ook onderdelen die zeker voor iedereen van belang zijn. Zoals de opslag van de creditcard-gegevens bijvoorbeeld want deze kunnen wel deels in je webwinkelsoftware langskomen.

Creditcards zijn enorm fraudegevoelig. De veiligheid wordt steeds beter en in Nederland gaan creditcard-betalingen meestal op dezelfde wijze als iDeal, met een speciale kaartlezer van een van de grote banken. Toch blijven creditcards fraudegevoelig en de maatschappijen hebben dan ook enkele regels waaraan webwinkels zich moeten houden voor ze de betalingen accepteren.

Verder is een belangrijke eigenschap van creditcards dat de betaler achteraf zijn transactie kan laten terugstorten. Dit zorgt ervoor dat er veel vertrouwen is bij de klant, want hij heeft ook na de transactie nog een sterke troef in handen, maar is voor webwinkeliers vaak een enge situatie. Je bent je spullen tenslotte kwijt als je ze eenmaal op de post hebt gedaan. Als dan de betaling wordt teruggedraaid zit je met lege handen.