Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Webwinkel vanuit huis

Het lijkt zo logisch. Een webwinkel beginnen vanuit huis. Zo houd je de kosten beperkt, je tijden flexibel en de klant merkt er vrijwel niets van. Hij ziet immers een professionele winkel op het web. Dat jij de hele webwinkel vanuit je eigen huis beheert, heeft een klant niet in de gaten. Toch zitten hier wel enkele haken en ogen aan. Zo kan privé-afleiding of gemeenteregelgeving voor aardig wat problemen zorgen!

Werk en privé

Juist bij de start neemt het drempels weg. Je hoeft niet op zoek naar een duur bedrijfspand, kunt er rustig een (parttime) baan naast houden en je bent echt flexibel in je werkwijze. Een webwinkel vanuit huis is in veel gevallen de ultieme vorm van écht ondernemerschap. Als het je ligt en de webwinkel succesvol blijkt heb je de maximale vorm van vrijheid te pakken.

Toch is het starten van een webwinkel vanuit huis niet altijd zo gemakkelijk als je zou denken. In het begin word je al snel afgeleid door alle dagelijkse zaken die je in huis nou eenmaal hebt. Je bent misschien snel geneigd tijdens het inpakken van bestellingen ook even een wasje te draaien of de privé telefoon aan te nemen. Je kinderen lopen de hele dag om je heen en zetten misschien de radio of tv aan. Het klinkt prettig en flexibel maar hoe productief kun je werkelijk zijn als je vanuit huis begint als uiteindelijk blijkt dat je door al deze zaken geen tijd meer hebt om te ondernemen?

Een bedrijf aan huis en de overheid

Een webwinkel start je mogelijk als hobby. Een hobby heb je thuis. Het is toegestaan vanuit je huis af en toe wat te verkopen via een online marktplaats dus ook wel met een eigen website. Anders wordt het als je echt succesvol wordt. Als je een webwinkel vanuit huis bent begonnen bestaat de kans dat de Belastingdienst en gemeente dit gaan zien als een bedrijf aan huis. Dit is niet in alle gemeentes zomaar toegestaan. Soms moet je hier vooraf toestemming voor aanvragen en in sommige gemeentes is het helemaal niet mogelijk als het niet past binnen het bestemmingsplan. Zelfs als er aan het huis niets te zien is, kan het verboden zijn om een webwinkel aan huis te beginnen! Dit is per gemeente afhankelijk en het is aan te raden dit bij je eigen gemeente na te kijken.

Echt te controleren is het natuurlijk niet. Zolang je mag verkopen vanuit huis op een marktplaats mag je ook wel wat verkopen vanuit je huis vanaf je eigen website. Waarschijnlijk zet je de Kamer van Koophandel-inschrijving op je huisadres maar dit betekent nog niet zoveel. Veel bedrijven die wel werken vanuit een kantoorpand hebben toch de KVK-inschrijving op het huis staan, omdat bij een eventuele snelle bedrijfsverhuizing dit minder administratieve rompslomp met zich meebrengt. In de meeste gevallen zal er pas controle plaatsvinden na overlast.

Probeer overlast dus te voorkomen!

De regels op papier zijn in Nederland meestal strenger dan de praktijk. Er wordt veel gedoogd en zo ook de meeste webwinkels aan huis. Maar als er overlast ontstaat heb je wel een probleem. Het kan betekenen dat je de hele webwinkel zult moeten staken en mogelijk erger!

De meeste problemen zijn vooraf goed in te schatten. Als je een webwinkel aan huis hebt en er ontstaat overlast in de straat doordat er veel auto’s voor je huis stoppen om producten af te halen of omdat ze om een andere reden bij je webwinkel langskomen zal dit betekenen dat de gemeente actie gaat ondernemen. Als er veel vrachtwagens van leveranciers elke dag voor de deur staan is de kans groot dat dit overlast bij je buren gaat bezorgen. Zolang er buiten het huis weinig van is te zien en de buren er geen enkel probleem mee hebben, is een webwinkel vanuit huis in de meeste gemeenten geen probleem.

Het is altijd raadzaam de buren vooraf even in te lichten. Wat zij precies zien als overlast is vooraf lastig in te schatten. Zelfs als ze er weinig van merken kunnen buren het vervelend vinden als een erotiekwebwinkel, of een webwinkel die op een andere manier een bepaalde doelgroep aantrekt of bedient, naast hun huis kantoor houdt. Een goede verstandhouding met de buren lost zeker vijftig procent van alle mogelijke problemen op!

Belastingvoordelen?

Heb je alles geregeld en is je webwinkel echt een professioneel bedrijf aan huis? Dan kan dit extra belastingvoordelen met zich meebrengen. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van de oppervlakte aan je onderneming verhuren, kosten als water en licht deels zakelijk aftrekken, of onderhoud en verbouwingskosten aftrekken. Dat is pas toegestaan als de ruimte gekenmerkt is als bedrijfsruimte.

Dit kun je zelf doen maar hiervoor zijn wel regels. Zo is er een eigen entree noodzakelijk, je kunt dus niet een gezamenlijke deur voor privé en zakelijk bezoek gebruiken, en moet er een eigen toilet zijn. Als er een toilet is op de gang maar deze ook privé kan worden gebruikt, telt deze niet. De Belastingdienst neemt deze eigenschappen serieus! Een chemisch mobiel toilet en een brandtrap uit je appartement zullen bijvoorbeeld worden afgekeurd! Het is de Belastingdienst duidelijk dat je deze in de praktijk niet op de bedoelde wijze gaat gebruiken. Het is aan te raden om bij een huis dat deels zakelijk, deels privé wordt gebruikt de Belastingdienst of een fiscaal adviseur even om advies te vragen. Losse inrichting als een bureaustoel of laptop kun je altijd als zakelijke kosten beschouwen.