Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Productfulfilment

Productfulfilment, ook wel orderfulfilment of gewoon fulfilment genoemd, is het gehele proces van de bestelling tot het afleveren bij de klant: in principe de 'vervulling' van een bestelling.

Als webwinkelier besteed je een groot gedeelte van je tijd aan product fulfilment, met het afhandelen van orders, het versturen van verzendingen en het beheren van je voorraad. Soms kan dit allemaal wat te veel worden: orders blijven (hopelijk) binnenkomen, je voorraad raakt er snel doorheen en pakketjes stapelen zich op, wachtend op verzending.

Daarbij moeten al deze producten ook ergens opgeslagen worden. Op een veilige plek, waar voldoende ruimte is en waarvandaan orders gemakkelijk samengesteld kunnen worden en bestellingen snel hun weg naar de klant kunnen vinden. Ook dit is een onderdeel van productfulfilment.

Waarom productfulfiment?
Specialisten op het gebied van productfulfilment kunnen het gehele proces een stuk gemakkelijker maken en je veel werk uit handen nemen. Productfulfilment-aanbieders hebben vaak veel efficiënte ruimte beschikbaar voor het opslaan van voorraad, en zijn experts in het snel versturen van bestellingen. Ook het beheer van de voorraad kan door deze bedrijven volledig verzorgd worden.

Naast het feit dat je heel veel werk uit handen wordt genomen heeft het uitbesteden van productfulfilment nog meer voordelen. Zo beschikken externe bedrijven over veel expertise op het gebied van fulfilment, wordt het proces op deze manier continu voortgezet en hoef je zelf geen rekening te houden met fluctuaties in het aantal bestellingen en het benodigde personeel als gevolg daarvan.

Het verschilt per aanbieder hoeveel onderdelen van het fulfilmentproces uit handen worden genomen, en vaak kun je zelf kiezen hoe volledig je de dienstverlening wenst. Productfulfilment kan bestaan uit de volgende onderdelen, het is aan jou hoeveel en wat je van dit hele proces wilt uitbesteden.

Administreren van de bestelling
Al vanaf het moment dat de klant op de aankopen-knop klikt komt de fulfilmentprovider in actie. De bestelling wordt vastgelegd en alle belangrijke informatie opgeslagen. Het is nu duidelijk wie er besteld heeft, wat hij besteld heeft, en waar de bestelling heen moet.

Betaling
Ook het betalingsproces kan voor je geregeld worden. Via een externe betalingsprovider wordt de betaling afgehandeld en het geld direct op je rekening overgemaakt, of op een aparte persoonlijke rekening gestort waarvan je eventueel regelmatig geld naar de eigen rekening kan overmaken.

Bevestiging
De bestelling wordt bevestigd naar de klant en eventueel wordt een tijdstip van bezorging vastgesteld.

Bestelling samenstellen
Het pakketje wordt gereedgemaakt door de bestelde producten te verzamelen uit de aanwezige voorraad en klaar te maken voor verzending. Documenten worden toegevoegd en het pakket wordt voorzien van het adres van de klant.

Logistiek
Afhankelijk van de service van het bedrijf worden pakketjes door de eigen logistieke dienst verzonden of overgeleverd aan een externe verzender als DHL of TNT. De meeste fulfilment-aanbieders maken gebruik van externe verzenddiensten, maar leveren de verzendingen wel verzendklaar aan hen aan. Op deze manier heb je als webwinkelier dus geen omkijken naar het verzenden van de bestellingen. En dat scheelt een heleboel tripjes naar het postkantoor.

Track and Trace
De fulfilment-aanbieder kan de verzendingen in de gaten houden op hun weg van verzending naar klant. Op deze manier is er snelle informatie voorhanden voor klanten die zich afvragen waar hun bestelling blijft.

Klantenservice
Zelfs de klantenservice van je webwinkel kan worden waargenomen door fulfilmentbedrijven. De klantenservice-medewerkers van het fulfilmentbedrijf hebben in dit geval alle informatie over een bestelling en de verzending ervan voorhanden en helpen je klanten bij vragen of klachten. Uiteraard word je als webwinkelier op de hoogte gehouden van de vragen, klachten en opmerkingen van de klant.

Aftersales
Ook de nazorg kunnen fulfilmentbedrijven voor hun rekening nemen. Door middel van e-mails of telefoontjes wordt de klant benaderd en om zijn mening over de service gevraagd. Eventueel worden vervolgmails gestuurd waarin meer van je producten worden aangeboden.

Voorraadbeheer
De voorraad van je webwinkel wordt door het fulfilmentbedrijf opgeslagen en beheerd. Regelmatig wordt de balans opgemaakt en worden voorraden aangevuld. Doordat zowel bestellingen als voorraadbeheer voor je worden waargenomen heeft de fulfilmentprovider een duidelijk overzicht en kan de voorraad constant op peil worden gehouden. Zo kan het gehele proces continu doorlopen.

Welke fulfilment-aanbieder kies je?
Er zijn verschillende fulfilment-bedrijven die zich specialiseren in productfulfilment en het gehele of onderdelen van het fulfilmentproces voor hun rekening kunnen nemen. Denk wanneer je een van deze bedrijven in wilt schakelen goed na over je behoeften, welke onderdelen van het proces kosten je de meeste tijd en hoeveel geld kun je er aan uitgeven? Is het uitbesteden van je fulfilment een nuttige investering die je uiteindelijk wellicht meer klanten oplevert, of kun je het eigenlijk zelf allemaal wel aan en zou het de besteding niet waard zijn? Misschien is het wel enkel het verzenden dat je veel tijd kost en zou je eigenlijk al geholpen zijn met een externe partij die enkel de verzending voor zijn rekening neemt, of heb je alleen behoefte aan extra opslagruimte.