Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Opslag en verzending van producten

Regelmatig krijgen we leuke geluiden uit de markt op het gebied van opslag en verzending van producten. Zo heb ik enige tijd geleden nog gesproken met de eigenaar van een kadowinkel die toen hij startte de doosjes van de fabrikant regelmatig hergebruikte als verpakkingsmateriaal voor zijn webwinkel. Hergebruik is goed voor het milieu! Waar hij even niet aan had gedacht was dat die verpakking van een nepsigarettendoosje, asbak, condooms of zelfs seksartikelen bij mensen thuis veel opschudding konden veroorzaken. Wat nu als je als 14-jarige opeens door je ouders wordt aangepakt omdat ze denken dat je rookt? Terwijl je enkel een leuk verjaardagskadootje heb gekocht voor een vriend? Of wat te denken als je Twister-dekbed bij je afwezigheid bij de buren wordt afgeleverd in een doosje van een opblaasbaar schaap? Maar hoe moet het dan wel?

Als je een webwinkel begint en in eerste instantie bij een Nederlandse groothandel kunt inkopen valt de opslag meestal mee. Je voorraad kan dan beperkt blijven en tenzij je in grote artikelen als fietsen of surfplanken handelt valt het prima op te slaan in de studeerkamer. Toch is dit een aandachtspunt want zodra de webwinkel eenmaal gaat lopen wil je goedkoper inkopen bij de groothandel. Dit is regelmatig mogelijk maar dan wel in flink volume. Bij duizend stuks 5% korting. Waar laat je al die artikelen? Als je er goed over nagedacht hebt en de garage hiervoor kunt gebruiken is er geen probleem. Als je merkt dat je halve huiskamer vol komt te staan met voorraad dan moet er wat veranderen. Natuurlijk zijn er aanbieders die hierop graag inspelen. Grotere spelers als Citybox.nl, Allsafe.nl en Kubus.nu zitten door heel het land. Voor een paar tientjes heb je een paar vierkante meter die exact is ingericht op juist dat; tijdelijke opslag. Groothandels kunnen hier prima met een vrachtwagen grote hoeveelheden afleveren dus je webwinkel heeft alle kans om te groeien zonder thuis alle herrie van de voorraad.

Bereken verzendkosten niet klakkeloos door!

Tenzij je iets hebt dat gemakkelijk door de brievenbus past en in hoeveelheden werkt waarbij dat ook goed mogelijk is, zijn de verzendkosten in de internethandel een behoorlijke kostenpost. Ooit toen internethandel begon hebben webwinkels dit simpelweg door zitten rekenen. Dat dit niet werkte kwamen de grotere webwinkels al snel achter. "Als ik online een autoradio van 50 euro koop maar hier tien euro verzendkosten bij moet leggen dan koop ik die wel in de stad. Zelfs als ie daar 60 euro kost want waarschijnlijk zal die daar wel beter zijn!" Grotere webwinkels hebben dan ook deels de verzendkosten doorberekend in de normale prijzen. De artikelen zijn misschien een fractie duurder maar vaak nog steeds goedkoper dan in de stad. De verzendkosten zijn met maximaal een paar euro dan prima te overzien. Een van de mooie technieken vind ik die van Bol.com. Ze rekenen een vast bedrag per bestelling. Of je nu een boek koopt of twintig, de kosten blijven 1,95 euro. Reden te meer om als je een boek koopt even ook dat leuke DVD'tje erbij te bestellen, de verzendkosten zijn tenslotte dan toch al gemaakt. €1,95 is ook een bedrag waarvoor je niet snel de auto pakt om naar een winkel in de buurt te rijden maar waarmee symbolisch toch die kleine bestellingen worden afgedekt. En tegenwoordig verzendt Bol.com bestellingen van boven de twintig euro zelfs gratis!

Verzenden van producten

Je kunt natuurlijk een 'gratis af te halen'-systeem hanteren maar gebruikelijk is het om te werken met pakketservice. Grotere ondernemingen als TNT Post, DHL, UPS, Parcel, of (internationaal) Fed Ex hebben meestal een kantoor in de regio waar je je pakketten kunt afleveren waarna ze de volgende dag bezorgd worden. Als je meer dan 100 pakketten per jaar gaat verkopen zijn er meestal wat vastere contracten af te sluiten met maandbedragen en wat extra service zoals track & trace, verzendmateriaal of verzekeringen. Tegen die tijd wordt het ook interessant om aanbieders goed met elkaar te vergelijken. TNT Post heeft vaak een kantoor het dichtste in de buurt maar misschien ook wel de langste rijen voor de balie en/of hoogste kosten? Afhankelijk van het product is bijna elke aanbieder wel gespecialiseerd in een manier van werken. Ga dan ook niet klakkeloos met een aanbieder aan de slag!