Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Algemene voorwaarden voor een webwinkel

Nou, daar komen we dan met wat juridische informatie. Voor een webwinkel is het zo goed als noodzakelijk om de voorwaarden van internetverkoop goed te kennen. Zo zijn er bijvoorbeeld twee wetten die onder andere officieel verbieden om klanten enkel via 100% vooruitbetaling goederen te laten kopen. Een klant moet altijd een alternatief hebben waarbij hij nooit meer dan 50% vooruit hoeft te betalen. Enkel iDEAL als betaalmethode valt daarmee dan ook af. Daarnaast geeft de colportagewetgeving aan dat bij internetverkopen er altijd geruild mag worden. De thuiswinkel spreekt hiervoor zelfs van 14 dagen bedenktijd. Elke webwinkel hanteert daarmee de stelregel: 'niet goed? geld terug!'. Sommige webwinkels gebruiken dit gelijk als mooie marketingstrategie om vertrouwen te winnen van klanten maar eigenlijk is elke webwinkel dit simpelweg wettelijk verplicht. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals bederfelijke producten of zoals in de schoolboeken meestal genoemde loterijkaartjes maar bij 'gewone' artikelen geldt wettelijk in ieder geval 14 dagen bedenktijd waarin de consument mag aangeven dat hij het artikel retour zal sturen.

Consument heeft goede bescherming

Als je nog niet eerder zakelijk handelsverkeer hebt meegemaakt en als particulier een webwinkel start moet je weten dat je dan volgens het Nederlandse recht regelmatig opeens gezien wordt als bedrijf en dat de wetgeving voor bedrijven een stuk strenger is. Het Nederlandse recht is er vooral op gericht om de 'arme partij' te beschermen en bij problemen tussen een particulier en een bedrijf is, indien er niet duidelijk vooraf van alles geregeld is, het bedrijf meestal de dupe. Veel van deze aansprakelijkheidskwesties zijn enkel goed af te dekken met verzekeringen en algemene voorwaarden. Het is dan ook altijd aan te raden om algemene voorwaarden te hanteren.

Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden opstellen is een zaak van juristen maar veel hiervan kun je gemakkelijk zelf al voorbereiden. Zo hebben brancheorganisaties regelmatig algemene-voorwaarden-sjablonen die je vaak zonder al te veel beperkingen snel kunt hanteren. Webwinkelkeur biedt kosteloos zeer veel informatie over algemene voorwaarden. Bij de KVK kunnen ze je ook helpen met algemene voorwaarden. Voor een tientje kun je een voorbeeld voor jouw branche kopen. Ook de Thuiswinkel Organisatie heeft algemene voorwaarden voor webwinkels.Als je voorwaarden zoals deze gaat hanteren ga hier dan niet in zitten knoeien want dan kan het zijn dat je voorwaarden ongeldig verklaard worden.

Zijn dit niet de voorwaarden die je wilt handhaven? Dan kun je ze ook op maat laten maken. Vrijwel elke jurist biedt het aan. Let wel altijd op of je zaken doet met juristen die zijn gespecialiseerd in het internetrecht, wat voor een webwinkel natuurlijk wel essentieel is.

Officieel zijn algemene voorwaarden pas geldig als de andere partij duidelijk aangegeven heeft deze gelezen en geldig verklaard te hebben. In een webwinkel wil je klanten waarschijnlijk niet verplichten die hele rits tekst door te laten lezen voor ze iets akkoord verklaren. In dat geval is het gebruikelijk even klanten erop te wijzen dat je algemene voorwaarden hebt, deze gemakkelijk te laten vinden bijv. met een link onder elke pagina of in het bestelformulier een opsomming van de meestgebruikte met een 'lees verder'-link. Deponeren hoeft niet maar is vooral van toepassing als het lezen van voorwaarden tijdens het bestellen bijna niet mogelijk is. Bijvoorbeeld bij het kopen van een treinkaartje uit een automaat. Door de voorwaarden bij een externe partij als de rechtbank, KVK of Voorwaarden.net te laten registreren geef je klanten de extra mogelijkheid om alsnog vooraf zichzelf bekend te maken met de voorwaarden.

Bij een webwinkel is het meestal vooraf prima mogelijk om via een link op een pagina de voorwaarden te laten doorlezen. Deponeren kan wel helpen om een consument zijn vertrouwen te winnen. Zo laat je zien wanneer deze bijvoorbeeld zijn aangepast en kan hij zien dat je niet regelmatig met je voorwaarden zit te knoeien en dat een externe partij hier op toe kan zien.

Lees meer over wetgeving voor webwinkels