Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Wetgeving voor webwinkels

Het openen van een webwinkel lijkt soms een kwestie van producten inkopen, een website maken en verkopen maar! Er komen echter meer dingen kijken bij het starten van een eigen webwinkel. Wetgeving bijvoorbeeld.

Er zijn verschillende wetten waar je je als webwinkelier aan zal moeten houden. Deze wetten zijn er vooral om de consument te beschermen en online winkelen aantrekkelijk en veilig te maken.

Deze wetgeving is voor alle webwinkels die leveren aan consumenten van toepassing. Het overgrote deel hiervan is, als je er vanuit de overheid even over nadenkt, toch wel logisch en gemakkelijk aan te voldoen. Dat wil niet zeggen dat elke webwinkel er dus waarschijnlijk wel automatisch aan voldoet. In de praktijk blijkt dat er bijzonder veel webwinkels zijn die een of meerdere regels aan hun laars lappen. Meestal onbewust, omdat ze niet bekend zijn met die specifieke (nieuwe) wetgeving. Denk aan het plaatsen van de verplichte contact- en bedrijfsgegevens op je webwinkel, het hanteren van een SSL-certificaat of het aanbieden van een achteraf-betaalmethode en bedenktermijn voor de klant. Allemaal onderdelen die in Nederland verplicht zijn.

Als je (nog) niet aan alle wetgeving voldoet is dat meestal geen reden tot paniek, wel een reden om even bij je collega's of webdesigner langs te gaan. De meest voorkomende problemen zijn doorgaans gemakkelijk op te lossen.

Plus specifieke wetgeving!
Bovenstaande wetten zijn (vrijwel) voor alle webwinkeliers van toepassing maar nog niet het complete plaatje voor elke webwinkel. Als je webwinkel groter wordt, of als je net wat anders onderneemt dan anderen, zijn er soms ook specifiekere regels en wetten voor jou als webwinkelier. Om maar een voorbeeld te noemen: als je gaat importeren uit China, moet je letten op de CE-markering.

Verder is het handig om als webwinkel algemene voorwaarden te hanteren. Deze zorgen ervoor dat je niet bij elke overeenkomst opnieuw hoeft te onderhandelen. Er worden wettelijke eisen gesteld waaraan je algemene voorwaarden moeten voldoen om geldig te zijn in geval van een geschil.