Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Kosten van een webwinkel

Kun je het financieel permitteren om een webwinkel te starten? Een webwinkel heeft tijd nodig om gevonden te worden, klanten te overtuigen, en in het geval dat er niet direct online wordt afgerekend, te wachten tot de rekeningen echt betaald worden. Voor je het weet heb je duizenden euro's uitgegeven maar nog geen idee waar de eerste klant vandaan komt of hoe je eigen levensonderhoud betaald moet worden.

Kosten inschatten

Hoeveel kost het starten van een webwinkel eigenlijk? Met vijfduizend euro kun je starten. Sommige mensen starten zelfs met niets dan enkel vrije tijd. Ons lijkt dit budget onvoldoende. Met dit bedrag kun je zelf een webwinkel maken en het als leuke hobby zien die misschien uitgroeit tot iets moois. Als je direct vol van start wilt en dit als (deel)inkomen wilt maken dan zul je iets meer budget nodig hebben. Je moet een winkel maken, promoten, spullen inkopen, een bedrijf starten en eventueel een voorraad beheren of debiteuren voorschieten. Wij hebben een onderzoek gedaan onder vijftig webwinkels die een jaar succesvol draaiden en gevraagd achteraf uit te rekenen wat het basisbudget voor een webwinkel ongeveer hoort te zijn. Mede met de uitslag van dit onderzoek komen wij tot de conclusie dat voor een echte webwinkel ongeveer 25.000 euro investering nodig is. Denk aan je eigen tijd die je er in steekt. Want als je je baan opgeeft om te kunnen starten met een professionele winkel, hoe betaal je dan in de eerste maanden de huur? Bedragen zullen enorm onder webwinkeliers wisselen, zoals reis- en transportkosten als je de producten vanuit China laat overkomen. Gemiddeld zou je met een investering van 25.000 euro een webwinkel kunnen starten als we rekening houden met een minimale voorraad en verdere professionalisering van de eerste inkomsten uit de webwinkel zelf.

Vijfentwintigduizend euro

Dat klinkt als niet op te hoesten kosten! Vijfentwintigduizend euro heb je niet zomaar in een ouwe sok liggen. Enkele suggesties waar dit geld eventueel te vinden is:

Eigen kapitaal
Het voordeligste is eigen kapitaal. Dat kan spaargeld of beleggingen zijn, maar ook bijvoorbeeld overwaarde op je huis. Als je een hypotheek opneemt kun je dit kapitaal gebruiken om er een onderneming mee te starten. In dit geval is die hypotheekrente niet meer fiscaal aftrekbaar maar nog steeds is het gunstiger dan andere leningsvormen. De bank kijkt wel naar het inkomen en het is dan ook aan te raden dit te doen voor je je baan hebt opgezegd…

Voor je je baan opzegt…
Voor diegenen die dit lezen nog voor ze hun baan opzeggen; dank je wel! Nu je nog salarisstrookjes hebt maak je het een stuk makkelijker! Ga met je laatste loonstrookje naar de bank en vraag hoeveel je rood mag staan. We willen niemand stimuleren om maximaal krediet op te nemen, maar de voorwaarden met een loonstrookje zijn zeer aantrekkelijk in vergelijking met de kosten van zakelijk krediet! De kosten van rood staan zijn meestal nihil zolang je het niet opneemt en je hebt later in ieder geval de mogelijkheid tot het vinden van relatief goedkoop kapitaal. Voor de betere verdieners onder ons is dit soms al voldoende om 25.000 euro aan startkapitaal te verkrijgen. Als je het niet nu doet, maar bijvoorbeeld over enkele maanden en aangeeft dat je webwinkelier bent zul je zien dat de reguliere banken zo goed als geen krediet meer willen geven tenzij tegen veel minder aantrekkelijke voorwaarden. Je bent nu opeens “virtueel ondernemer” en bent voor een bank opeens veel risicovoller dan met een vast salaris.

Zakelijk lenen
Toch al de baan opgezegd en geen loonstrookjes meer? Dan wordt lenen bij de bank over het algemeen wat lastiger. Mocht je keuze vallen op een bank dan is het aan te raden met een goed ondernemingsplan te komen. Dat wil niet zeggen dat deze direct veertig kantjes moet zijn en opgemaakt door een reclamebureau, maar wel dat deze overtuigend aantoont dat er binnenkort geld binnen zal komen. Banken willen verder nog wel geld lenen indien er onderpand is. Als je bijvoorbeeld goederen koopt bestaat de kans dat ze 40% hiervan nog wel willen financieren als je akkoord gaat met je spullen als onderpand.

Family, Friends and Fools
Banken rekenen zakelijk soms opeens hele andere tarieven. Rentepercentages van 10% of meer zijn eerder regel dan uitzondering. Dat is als ze al willen lenen! Soms is het dan ook makkelijker om te proberen je opa, oom of buurman lief aan te kijken.

Investeerders, subsidie of sponsoring
Over subsidie en sponsoring kunnen we kort zijn. Dit is zelden van toepassing voor startende webwinkeliers. Meer geld nodig dan je zelf kunt krijgen? Dan kun je op zoek naar investeerders.