Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Webwinkel-keurmerken

Er zijn maar weinig branches met in verhouding zoveel keurmerken als voor webwinkels. Zo zijn er een tiental keurmerken voor webwinkels in het algemeen maar ook elk soort webwinkel kent inmiddels bijna zijn eigen keurmerk. Niet zo vreemd als je beseft dat elke particulier een webwinkel kan maken en mensen via een webwinkel toch geld en persoonsgegevens achterlaten. Er moet dan ook heel wat vertrouwen gewonnen worden voor webwinkels om klanten zover te krijgen. Met een keurmerk wordt dit vertrouwen groter.

Eisen van keurmerken aan je webwinkel

Een keurmerk voor je webwinkel krijg je (meestal) niet zomaar! Er zitten enkele voorwaarden aan waar je als webwinkel eigenaar aan te voldoen hebt. Veel hiervan zijn logisch. Zo moet je op je website duidelijk aangeven wat je contactmogelijkheden zijn. Enkel e-mail is niet voldoende. Er moet duidelijk een telefoonnummer en fysiek (bezoek)adres van de webwinkel zijn. Ook dient gemakkelijk een KVK-nummer en BTW-nummer te vinden zijn. Particulieren met een webwinkel vallen dan ook meestal af voor een keurmerk.

De belangrijkste eisen liggen bij de webwinkel zelf. Voor een keurmerk dien je simpelweg een duidelijke webwinkel te hebben inclusief duidelijke omschrijvingen van je product en natuurlijk de prijs. Geen ongewenste verrassingen achteraf zoals BTW of verzendkosten! Deze dienen duidelijk in het bestelproces naar voren te zijn gekomen. Verder dien je je ruim aan de Nederlandse wetgeving te houden. Oftewel 14 dagen niet-goed-geld-terug-clausule, verschillende betalingsmogelijkheden, inclusief gedeeltelijk achteraf of bij ontvangst betalen. Achteraf is een goede werkwijze van klachten noodzakelijk. Hier willen de meeste keurmerken graag bij helpen! Het is tenslotte in hun belang als ze hier wat naamsbekendheid mee kunnen krijgen. Sommige eisen dan ook dat je klanten de mogelijkheid geeft om hun klacht in te dienen bij het keurmerk of in ieder geval het keurmerk noemt in je klachteninformatie.

Bekende keurmerken

Enkele bekende keurmerken voor webwinkels zijn onder andere:
Thuiswinkel Waarborg van de Thuiswinkel.org-organisatie. Vooral de grotere spelers zoals de bekendste webwinkels van Nederland zijn hierbij aangesloten. Sommigen zitten letterlijk zelfs in het bestuur. Deze partij is zeer professioneel maar stelt ook redelijk hoge eisen zoals in de contributie.
Stichting WebwinkelKeur: een webwinkelkeurmerk gericht op kleine en middelgrote webwinkels. Uniek is dat klantbeoordelingen geïntegreerd zijn in het keurmerk. Hiermee wordt een controle door de stichting gecombineerd met beoordeling van jouw klanten.
Stichting Webshop Keurmerk Last but not least is het Webshop Keurmerk, ook een keurmerk dat wij met een gerust hart durven aan te bevelen aan webwinkeliers. Een onafhankelijk keurmerk dat al enkele jaren succesvol actief is.

Alternatieven voor een keurmerk

De keurmerken zijn verschillend maar één ding garanderen ze allemaal. Dat je er geld en tijd aan kwijt bent. Hoe goed een keurmerk ook is, zorg dat je altijd het nut van het keurmerk overweegt. Vraag bijvoorbeeld eerst een proefmaand aan. Stijgt de omzet die maand niet? Wat is voor jou dan het nut van het keurmerk? Vaak zijn alternatieven zoals het logo van iDEAL en Paypal of van de KVK (met link naar je KVK-inschrijving) soms als soort van alternatief voor een keurmerk voldoende. Ze geven de bezoeker meer zekerheid en herkenbaarheid in zijn bestelprocedure. Want hoe herkenbaar een logo van een keurmerk bij jou ook is, bij particulieren zijn de keurmerken vaak veel minder bekend dan bij webwinkeliers.