Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Layout van een webwinkel

In de layout van een webwinkel ben je zo vrij als een vogel. Alles kan en alles mag. Tot op zekere hoogte natuurlijk want als je ontwerp niet goed bij je doelgroep valt dan is de kans dat ze niets kopen natuurlijk groot. Maar als roze je lievelingskleur is en je een babyroze webwinkel maakt voor babykleertjes? Hey, het is jouw webwinkel!

Zelf doen of laten doen

Webdesign-bedrijven willen maar wat graag ontwerpen. Daar zit dan wel snel een prijskaartje aan van tussen de 50 en de 100 euro per uur. Is dat het nu wel waard als de webwinkel in eerste instantie een hobby van je is? Dat is een vraag die je zelf dient te beantwoorden. Veel webwinkel-formules hebben in eerste instantie al een basisontwerp. Zo kun je met de basis al een winkel opzetten, navigatie maken, en producten toevoegen zonder dat je een webdesignbureau nodig hebt. Houd er wel rekening mee dat een webdesignbureau vaak een veel professioneler plaatje neer kan zetten. Voor dat geld mag je best wat verwachten! Vraag meerdere offertes op of ga vooraf eens om de tafel zitten. Kijk of ze al websites gemaakt hebben die lijken op wat jij wilt en kijk of het geld niet gewoon beter naar een webdesignbureau kan gaan omdat je dan meer kan verdienen dan dat je het zelf doet? Ontwerpen is niet voor niets een vak apart en een beetje webdesigner met verstand van programma's als Photoshop moet toch echt iets professioneels neer kunnen zetten. Een ontwerp is veelal een dag werk en zou voor tussen de 400-800 euro mogelijk moeten zijn. Als dit ontwerp ook naar HTML of PHP omgezet dient te worden kan het zijn dat je met een extra dag werk te maken krijgt. Afhankelijk van je wensen en verwachtingen uiteraard.

Templates

Heb je ervoor gekozen om met een open source-webwinkel formule te gaan werken? In dat geval zijn er regelmatig ook online templates over te vinden. Google maar eens naar je webwinkelsoftware samen met 'templates' of zelfs 'free templates'. Voor osCommerce en Virtuemart zijn regelmatig prachtige templates te vinden die relatief nog zonder al te veel programmeerkennis te installeren zijn. Lukt het installeren je niet? Dan nog kan een template je helpen bij het instrueren van een webdesignbureau over wat je precies zoekt of wilt hebben.

Photoshop-knutselaars

Ga je zelf met Photoshop aan de slag? Dat is natuurlijk de echte doe-het-zelver! Pas dan kun je zeggen dat de webwinkel echt van jezelf is! Overdrijf het enkel niet. Zo kun je met eigen fotos van je producten werken maar kijk ook eens naar stockfoto's. Voor je productrubrieken zijn natuurlijk fotos van je eigen producten aan te raden maar voor wat mooie afwerkafbeeldingen van bijvoorbeeld een scholier of zakenman (afhankelijk van de doelgroep van je webwinkel) kun je prima met eens stockfoto werken. Deze zijn veelal goed te betalen (van een paar cent tot een paar dollar) en zo ben je verzekerd van rechtenvrije foto's. Foto's of afbeeldingen die je via andere manieren van het internet gevonden hebt zijn namelijk in vrijwel alle gevallen auteursrechtelijk beschermd.

Uitbesteden aan freelancers

Is je webwinkel (bijna) klaar maar wil je het liefste nog een paar dingen veranderen waar je door te weinig kennis van ontwerpen of programmeren zelf niet meer aan toekomt? Grotere webdesignbureaus zitten zelden te wachten op een webwinkel die al half af is en enkel nog wat lastigere problemen bevat. Studenten of kleine ZZP-ers daarentegen juist vaak wel! Vanwege een snelle klus die mooi staat op hun portfolio.