Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Een bestaande webwinkel kopen

We schrijven veel artikelen voor mensen die een webwinkel willen opzetten door zelf de webwinkel vanaf het begin af aan te beginnen. Maar het is ook mogelijk om te beginnen als webwinkelier door een bestaande webwinkel over te nemen. Een webwinkel kopen geeft namelijk enkele grote voordelen. Vaak is er al omzet, contact met leveranciers, een boekhouding en natuurlijk de webwinkel zelf. Als je een bestaande webwinkel gaat kopen heb je met deze factoren in eerste instantie minder te maken.

Een webwinkel kopen duur?

Als je een bestaande webwinkel gaat kopen zijn er een aantal factoren die de prijs behoorlijk kunnen opschroeven. Bijvoorbeeld als je direct dan ook de huidige voorraad moet kopen of als de verkoper de prijs van de webwinkel baseert op omzet die hij in de toekomst had verwacht te maken. In sommige gevallen wordt zelfs goodwill of de kosten die zijn gemaakt voor de webwinkel doorberekend. Als je dit allemaal moet betalen is het kopen van een bestaande webwinkel soms vrij duur.

Het zelf uit het niets opstarten van een webwinkel heeft ook zijn nadelen. Telkens maar weer dat ontwerp aanpassen of het opbouwen van een vaste klantenkring kan een langdurig en duur traject zijn. Gemiddeld kost het beginnen van een webwinkel al snel 25.000 euro. Door het aanschaffen en aanpassen van de webwinkel, het doen van marketing en het zoeken, opslaan en verzenden van producten. Als je een bestaande webwinkel wilt kopen en twijfelt of je deze niet beter zelf vanaf nul kunt beginnen is dit zeker iets om over na te denken.

Manieren om een bestaande webwinkel te vinden

Als iemand eventueel er over denkt om zijn webwinkel te verkopen zal hij dit niet direct in grote letters op zijn webwinkel beschrijven. Het laten zien dat een webwinkel te koop is zal snel veel klanten kunnen kosten. Vandaar dat er aan de webwinkel zelf meestal niets te zien is. Maar net als in de overige bedrijvenverkoop zijn hier wel speciale websites voor. Een grote vraag- & aanbodsite is Webshopovername.nl. Deze richt zich specifiek op de ecommerce en biedt veel aanvullende diensten zoals het zoeken van kopers of een betrouwbare waardebepaling.

De diensten van makelaars kosten wel wat. Is jouw webwinkel daarvoor te klein en wil je eerst eens interesse peilen? In dat geval zijn marktplaatsen & fora een oplossing. Zo werken wij samen met www.webwinkelforum.nl waar een speciale rubriek voor vraag & aanbod is. Ook complete webwinkels kunnen hier verkocht worden. Een andere bekende plaats is www.sitedeals.nl, een marktplaats speciaal voor domeinnamen en websites. Natuurlijk is de bekendste marktplaats www.marktplaats.nl ook een optie om een te koop staande webwinkel te kunnen vinden.

Risico's bij het kopen van een webwinkel

Zorg altijd dat je goed onderzoekt wat de prijs is die je moet betalen voor een webwinkel. In veel gevallen wordt deze gebaseerd op bijvoorbeeld aantallen van bezoekers en gegenereerde omzet. Maar betekent dit wel dat er ook werkelijk voldoende winst wordt gemaakt? Wat zijn bijvoorbeeld de kosten van die bezoekers? Als er veel advertentiekosten aan die bezoekersaantallen vastzitten dan heeft dit eigenlijk helemaal geen waarde. Want adverteren kunnen we allemaal! Bezoekersaantallen kunnen bij een eventuele overname ook snel zakken. Zo noemde de oude eigenaar zijn webwinkel misschien wel op vele andere websites, zoals op zijn Facebook-pagina, op LinkedIn of op een Startpagina-dochterpagina die hij beheerde. Als hij niet langer eigenaar is zullen deze links verwijderen, wat minder direct bezoek, of zelfs bezoek uit zoekmachines kan schelen. Dit zul je allemaal weer zelf moeten opbouwen.