Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Een keuze maken in webwinkel-software

Een online webwinkel is een online webwinkel denk je? Qua functies is dit eigenlijk tot op zekere hoogte waar. Alle webwinkelsoftware-pakketten hebben grofweg gezegd het doel om op een gemakkelijk vindbare manier duidelijk te maken wat er zoal te koop is, en het doel om de bezoeker zo ver te krijgen dat deze ook werkelijk iets koopt. Simpel gezegd is een webwinkel software voor een website met meestal een of enkele rubrieken met producten, die met een omschrijving, prijs en foto te bestellen zijn. Hoe je deze webwinkel maakt, daar zijn verschillende mogelijkheden voor.

Zo zijn er mogelijkheden tot het huren van een online webwinkel-formule. Je huurt dan een formule, waarmee je je eigen webwinkel online kunt zetten. Dit is meestal een webwinkel op basis van eenlicentie. Je betaalt hier gewoonlijk maandelijks een bepaalde fee voor, afhankelijk van de opties welke je gebruikt.

Een andere mogelijkheid is een webdesigner te vragen een geheel eigen webwinkel op maat te laten maken. Je hebt dan code op maat. De webwinkel is je eigen code. Afhankelijk van het webdesign-bureau kun je deze webwinkel in een keer afrekenen.

Een derde mogelijkheid is een online webwinkel op basis van open source-software. Open source-software wil niet zeggen dat iedereen zomaar in je webwinkel kan of mag rommelen maar meer dat de software die gebruikt wordt voor de webwinkel, via het internet vrij verkrijgbaar is. Aan de hand van deze code kun je zelf soms al een hele webwinkel online zetten. De basis voor de webwinkel is op deze manier gratis en zeer uitgebreid.

Voor de bezoeker van de webwinkel zal er weinig verschil zijn tussen bovenstaande drie opties. De leek zal niet zien of een webwinkel bestaat op basis van open source, of een op maat gemaakte webwinkel is. Ook open source-software is meestal geheel op maat aan te passen. De bezoeker maakt de keuze tussen deze drie opties niet zo veel uit. Voor de ondernemer zijn er grote verschillen. Wat deze verschillen zijn is uiteraard afhankelijk van de licentie, aanbieder, software en wensen van jou zelf als webwinkelier. Globaal gezien zijn er echter drie structurele zaken die vaak wel een beeld of voorkeur geven.
- Kosten
- Eigendom van de webwinkel
- Flexibiliteit in het op maat maken
- Gewenste opties in de webwinkel

Webwinkel op licentie

Bij een webwinkel in licentie bestaat de software al. Bekende webwinkel-formules op licentie die wij kunnen aanraden:
lightspeedhq.nl/ecommerce/
www.shopify.com
www.jouwweb.nl

Online kun je ook zelf webwinkel software vergelijken. Bij deze aanbieders zijn er tientallen, zo niet honderden klanten je voorgegaan. Het voordeel van een webwinkel op deze manier is dat de software al enkele jaren gebruikt wordt. Deze is doorontwikkeld en dus de meest gebruiksvriendelijke software voor de webwinkelier. Daarnaast heeft deze software meestal alle gewenste opties. De kosten van een webwinkel op licentie zijn meestal een simpele huurprijs per maand. Deze kosten zijn over het algemeen goed betaalbaar. Het nadeel van een webwinkel op licentie is dat de kosten nooit ophouden. Je blijft maandelijks betalen. Als je webwinkel tien jaar bestaat was je met een eenmalig bedrag waarschijnlijk goedkoper uitgeweest. Daarnaast is de webwinkel nooit van jou. Als je van leverancier wilt verwisselen ben je direct de hele webwinkel kwijt. Je wordt dan ook behoorlijk afhankelijk van de softwareleverancier op deze manier. Dat is niet erg als je tevreden bent, maar aangezien de software door honderden webwinkels al gebruikt wordt, is het niet altijd even flexibel. Je webwinkel wordt dan ook niet op maat gemaakt maar je moet roeien met de riemen die je krijgt.

Webwinkel op maat

Het maken van een webwinkel is eigenlijk niets anders dan het maken van een (redelijk ingewikkelde) website. Verreweg de meeste webdesign-bureaus kunnen dan ook prima een online webwinkel in elkaar schroeven. Dit kan een zeer goede keuze zijn als je specifieke vragen hebt. Als je bijvoorbeeld zaken wilt die niet standaard in de open source- en licentie-softwarepakketten zitten. Daarnaast is het op deze manier mogelijk om direct met de webdesigner af te rekenen. Geen onnodige kosten achteraf. Was je maar half tevreden en wil je bij vervolg vragen liever naar een andere? Bij een webwinkel op maat (lees wel de offerte goed door zodat het geen verkapte vorm van licentie is) is de webwinkel van jou. Je mag er mee doen wat je wilt. Liever dus met een ander in zee en je webwinkel meeverhuizen? Dat kan. Een webwinkel op maat is verreweg de meest flexibele manier om een webwinkel op te zetten. Alle grote webwinkels zoals de webwinkels van Bol.com, Wehkamp.nl, Coolblue.nl, et cetera zijn allemaal op maat gemaakt voor die bedrijven. Alles is mogelijk. Het enige nadeel is dat je het ongetwijfeld zult merken in de portemonnee. Daarentegen kan een zeer kleine beperkte webwinkel waarmee je enkel wat standaardopties wilt, soms weer de goedkoopste oplossing zijn.

Open source-webwinkel

Enkele webdesigners hebben de handen in een geslagen en hun broncode voor een webwinkel vrijgegeven op het internet. Dit is vrij te downloaden. Een beetje techneut kan dit installeren en zo een webwinkel maken. Kosteloos! Goede open source-software zoals Magento.nl, OpenCart en Zen-Cart.com wordt wereldwijd gebruikt. Het bezit dan ook de meest gebruikte mogelijkheden die een webwinkel nodig heeft. Daarnaast is deze software altijd in ontwikkeling. Je webwinkel blijft op deze manier altijd bij de tijd. Kosteloos een uitgebreide webwinkel die bij de tijd blijft? Dat klinkt al snel als de meest interessante keuze voor je? Voor veel ondernemers kan dit het geval zijn. Het blijkt dé middenweg tussen een geheel op maat gemaakte webwinkel en een licentie-webwinkel te zijn. Als je je kunt schikken in de nukken en eigenschappen van de software en de tijd neemt om de veelal onmogelijke wegen van de webwinkel te leren kennen, valt hier een leuke webwinkel mee te maken. Omdat je geen standaard webwinkel zoals iedereen wilt is het echter bijna altijd noodzakelijk om toch een webdesign-bureau in te schakelen die de software wat aanpast zodat de webwinkel beter aan je verwachtingen voldoet. Daarnaast is de software zo groot dat je soms verloren raakt in de mogelijkheden. Een korte cursus is dan ook soms noodzakelijk. Verder is deze software wel veilig als deze maar regelmatig wordt geüpdatet. Doe je dit niet dan zullen hackers na verloop van tijd je webwinkel overnemen met alle gevolgen van dien. Deze updates installeren kun je zelf, maar als je er geen kaas van gegeten hebt begint dit bijna op licentie-kosten te lijken.

Bekende software voor open source-webwinkelsystemen zijn:
Magento en Zen-Cart