Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Productfotografie

Met productfoto's kun je het grote verschil tussen webwinkels en offline aanbieders, namelijk de daadwerkelijke aanwezigheid van het product, zo klein mogelijk maken. Goede productfotografie is dus essentieel. De consument ziet in een offline winkel tenslotte wel meteen wat hij koopt. Hij kan een product even vasthouden, het materiaal ervan voelen en het in sommige gevallen zelfs aantrekken. Op het internet kan hij alleen representaties van het product zien. Hij kan enkel productfoto's bekijken en informatie lezen.

Dit verschil is een struikelblok voor veel webwinkeliers, omdat het feit dat het product niet 'in het echt' bekeken kan worden voor veel consumenten nog steeds een drempel vormt. De klant wil weten wat hij koopt en zeker zijn van zijn aankoop. Hij wil duidelijk weten wat de kleur, kwaliteit en de vorm van het product is en weten wat hij aanschaft voordat hij er geld voor neerlegt.

Om deze reden is productfotografie een zeer belangrijk onderdeel van je website. Met de productfoto's op je website presenteer je je producten aan de klant, de productfoto's vormen als het ware de etalage én het winkelschap van je webwinkel. Het is dus belangrijk op de foto's een duidelijk en waarheidsgetrouw beeld te geven van je producten.

Logisch, zou je denken. Toch is productfotografie vaak een ondergeschoven kindje. Producten worden aangeprezen met onduidelijke foto's of het product is in slechts in één kleur te bekijken. Er is maar één foto van het product of de ware grootte wordt nergens duidelijk.

Waar let je op bij productfotografie?

Probeer met je productfoto's zo dicht mogelijkheid bij de werkelijkheid te komen. Zorg met je productfotografie ervoor dat de online winkelervaring die van de 'echte' winkelervaring evenaart en geef de klant een volledig beeld van het product. Let hiervoor op de volgende punten.
 • Meerdere invalshoeken
  Toon het product vanuit verschillende oogpunten. Plaats meerdere foto's die het product van alle kanten belichten. In een winkel kan de klant het product voor zich houden, het ronddraaien of er even omheen lopen. Laat dus voor- en achterkant zien, fotografeer het van boven én beneden en van dichtbij en veraf. Sommige geavanceerde webshops hebben tools die ervoor zorgen dat de klant het product met de muis rond kan draaien. Heel mooi maar niet haalbaar voor iedereen. Probeer daarom eenzelfde effect te bereiken met meerdere foto's.

 • Zoom in
  Toon detail. De consument wil het product van dichtbij kunnen bekijken en details waarnemen. Hij wil kunnen zien hoe de stof eruit ziet en wat de vorm is van dat ene knoopje. Zorg er daarom voor dat men in kan zoomen op de foto of plaats foto's die het product van dichtbij belichten. Maak een afzonderlijke foto van bijzondere details. Eén foto meer kost je slechts enkele minuten extra en kan veel betekenen voor het succes van het product.

 • Gebruik kleur
  Laat kleur duidelijk zien. Zorg ervoor dat de kleur van je product goed naar voren komt. De kleur precies evenaren is moeilijk, ook omdat iedere consument het product bekijkt op een ander beeldscherm. Probeer de echte kleur toch zo dicht mogelijk te benaderen en kies voor een achtergrond die deze eruit laat springen. Geef de mogelijkheid het product in alle verkrijgbare kleuren te bekijken.

 • De achtergrond
  Maar de achtergrond niet te druk en focus op het product. Gewoon wit werkt vaak nog het beste, omdat dit de aandacht niet afleidt en het product goed zichtbaar maakt.

 • Gebruik een echte omgeving
  Toon het product echter niet altijd tegen een saaie, effen achtergrond maar toon het ook in een 'echte' omgeving. Plaats foto's van modellen die het kledingstuk dragen en plaats producten in een toepasselijke omgeving zodat de verhoudingen ook duidelijk worden. Op deze manier maak je gebruik van de omgeving om de ware vorm en grootte van een product weer te geven. Plaats ook altijd foto's van het product voor een effen achtergrond, maar gebruik deze foto's van het product 'in actie' als een manier om vorm, toepassing en maat duidelijk te maken.

 • Belichting
  Denk ook aan de belichting. De belichting van een foto kan het product maken of breken. Wanneer een product te donker of met hinderlijke schaduwen getoond wordt zullen veel klanten afhaken. Zorg daarom voor een heldere belichting en plaats geen foto's met teveel schaduwen.

Doe zelf je productfotografie

Wanneer je zelf aan de slag gaat met het maken van je productfoto's zijn er verschillende manieren om de foto's een professionele uitstraling te geven met niet teveel middelen. Het maken van mooie foto's met een digitale camera hoeft dan ook niet moeilijk te zijn. Een gewone digitale fotocamera die je ook meeneemt op vakantie heeft tegenwoordig genoeg capaciteit om mooie productfoto's te maken. Let wel op de instellingen. Stel de camera in op de neutrale stand en zorg voor goede belichting.

De beste belichting is die van natuurlijk daglicht. Te felle zon kan hinderlijk zijn en zorgen voor een vervelende schaduw. Een enigszins bewolkte lucht is daarom het beste als je buiten fotografeert. Vaak zal je echter binnen fotograferen. Zorg dan voor goede lampen die het product gelijkmatig verlichten. Een gewone bureaulamp kan al voldoende zijn. Gebruik hierbij de flits op je camera niet. De sluitertijd van de lens wordt zo wel langer waardoor het noodzakelijk is een statief te gebruiken.

Gebruik een effen achtergrond voor foto's van het product op zich. Een wit vel papier werkt hiervoor het beste. Buig het vel tegen een opstaande achterkant, gebruik hiervoor bijvoorbeeld de hoek van een tafel met de muur. Door het vel te buigen zijn onder- en achtergrond wit en zie je ook geen naden. Draai het product voor verschillende invalshoeken.

Voor het gemakkelijk maken van productfoto's tegen een witte achtergrond is er de Fotocube. Deze opvouwbare kubus van witte stof laat licht door en kan dus van alle kanten belicht worden. Aan één kant van de kubus bevindt zich een spleet waardoor de foto genomen kan worden. Zo heb je geen last van hinderlijke spiegelingen of teveel licht van de voorkant. De stof zorgt ervoor dat het licht diffuus verspreid wordt en er dus geen vervelende schaduwen ontstaan.

Productfotografie uitbesteden

Wanneer je niet zelf aan de slag wilt met statief en belichting kun je het maken van productfoto's uitbesteden aan een professionele fotograaf. Het kost wat meer, maar bespaart je veel tijd en een fotograaf kan al je wensen waarmaken.

Prijzen verschillen, dus even rondkijken kan geen kwaad. De volgende partijen zijn er in ieder geval in gespecialiseerd.

UwProductfotograaf.nl fotografeert in de studio voor 6,5 tot 2,5 euro per foto en is daarmee de scherpste qua prijs. In ieder geval voor de kwaliteit waar wij naar op zoek waren. Komt bij grote aantallen producten voor een vast tarief op locatie fotograferen waardoor de stuksprijs per foto vaak nog lager ligt.

Bij 010productfotografie betaal je 25 euro per foto wanneer je tot 25 foto's laat maken. Zwart met Suiker fotografie vraagt voor 25 foto's 15 euro per stuk. Dit geldt voor kleinere producten, voor grotere of moeilijker te fotograferen producten vraagt Zwart met Suiker meer. Een offerte is aan te vragen op te website. Ze bieden ook de mogelijkheid 360 graden foto's te laten maken. Er worden hierbij 32 foto's gemaakt van alle kanten van het product, zodat de afbeelding rond kan draaien. Deze shots kosten 99 euro per stuk.

Fotovanuwproduct.nl vraagt 10 euro per stuk voor 1 tot 10 foto's. Wil je vier foto's per product, dus voor-, en achterkant en beide zijkanten, dan betaal je 20 euro per product. Prijzen per stuk worden lager naarmate je meer foto's besteld.Ook op Fotovanuwproduct.nl kun je zo'n driedimensionale weergave laten maken. In de beste kwaliteit worden hier 71 foto's gemaakt, wat de beweging dus meer gestroomlijnd maakt. Hiervoor betaal je 35 euro per stuk wanneer je tot 10 foto's laat maken.

Foto's optimaliseren

De website Pixelz ontdoet foto's van de achtergrond en optimaliseert eventuele schaduw of andere lichtbewerkingen. Je kunt hier je eigen foto's insturen waarna de omgeving van het product weggeknipt wordt zodat de achtergrond transparant wordt en je het product voor elke gewenste achtergrond kunt plaatsen. Het wegknippen van de achtergrond wordt 'clippen' genoemd. De service is mogelijk vanaf 1,25 per stuk

Alternatieven zijn cutoutcow.com, een relatief jonge Nederlandse club en Misterclipping.com, een grotere Nederlandse speler. Beiden zijn gespecialiseerd in digitale beeldbewerking.

Zo kan productfotografie ook

De grotere websites gebruiken steeds vaker geavanceerde manieren om producten te tonen. Online shoppen doet zo steeds minder onder voor de real life ervaring. Zo heeft Asos.com catwalk-filmpjes waar de kledingstukken die ze aanbieden in actie te zien zijn, kan het product op hun website rondgedraaid worden en kun je inzoomen op details. Knickerpicker laat echte modellen in lingerie voor je paraderen en de nieuwe tool Fashionista geeft je door middel van de webcam de mogelijkheid kleding daadwerkelijk 'aan te trekken'.