Webwinkel opzetten
lightspeed ecommerce
Webwinkel Opzetten.nl | Zelf een webwinkel beginnen

Domeinregistratie en webhosting webwinkel

Webhosting is een homogeen produkt. Oftewel het is net zoals benzine en stroom ongeveer gelijk bij elke aanbieder. De webwinkel zou dan ook bij minimaal de helft van alle webhostingaanbieders moeten werken. Toch zijn er enkele punten waarop een webwinkel anders is dan de gemiddelde website en waar je dan ook over na kunt denken voor je webhosting aanschaft.

Uptime & Contact

Aangezien webhosting een homogeen produkt is willen webhosting aanbieders nog wel eens met de prijs stunten om zo voldoende klanten te kunnen vinden. In tegenstelling tot benzine en stroom kunnen er hierdoor grote verschillen ontstaan in kwaliteit. Zo zijn er webhostingaanbieders die zo enorm stunten met de prijzen dat ze hier net enkele servers van kunnen betalen. Dagelijkse backups, een telefonische helpdesk of zelfs maar uptime (in de lucht houden van je website) zit er dan soms niet meer bij in. Als je kwaliteitswebhosting voor een webwinkel wilt moet je inclusief domeinnaam toch wel denken aan een paar tientjes tot honderd euro per jaar aan kosten. Als je hier ver onder zit kan het voorkomen dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

PHP-Programmeertaal en database?

Als je wilt gaan werken met een zelfgemaakte webwinkel dien je bij het aanschaffen van de webhosting zeker te weten dat deze de software aankan waarin jouw webwinkel is gemaakt. De bekendste programmeertaal HTML heeft meestal onvoldoende dynamiek om iets massiefs als een webwinkel in te maken. Vandaar dat verreweg de meeste webwinkels zoals de open source-webwinkels als osCommerce, Magento, Zen-Cart en Virtuemart allen gemaakt zijn in PHP en mySQL. Gebruik je een van deze webwinkelformules? Vraag hier dan even naar voor je webhosting aanschaft.

Ruimte en Dataverkeer

Tegenwoordig ligt er overal snel internet en worden harde schijven zo groot als het halve internet bijna gratis weggegeven. Ruimte en dataverkeer zou dan ook nooit een probleem mogen zijn voor de webwinkel. Toch blijven er webhosting-bedrijven die pakketten aanbieden van vijf of tien megabyte. Een softwarepakket als een webwinkel met fotos van alle produkten en een groot beheersysteem heeft al snel enkele tientallen nodig. Laat jezelf hier niet te veel in beperken en koop dan ook webhosting met minimaal 100Mb webruimte en 2-3Gb dataverkeer per maand.

Verder weinig eisen

Persoonlijk zijn wij van mening dat je voor een Nederlandse webwinkel het beste webhosting in Nederland, of in ieder geval in Europa kunt kopen. Grote bedrijven als Strato of Active24 die ook in onze buurlanden actief zijn hebben servers soms in Duitsland of het Verenigd Koninkrijk, maar veel verder moet je niet willen gaan. Voor de optimale snelheid van je website kun je het beste Nederlandse webhosting kopen. Dan het liefste bij een bedrijf dat lid is van de SIDN en zelf zorg kan dragen voor het beheer van de domeinnaam. Dan weet je tenminste ook zeker dat ze erin geïnvesteerd hebben en ze voldoende volume hebben om alle kwaliteit te kunnen bieden. Veel andere wensen zijn er niet! Het is voor iedereen verschillend. Zo kan de een kiezen voor bedrijf A omdat die goede virusscanners en spamfilters voor e-mails bezit terwijl een andere kiest voor een webhostingbedrijf dat zelf ook veel werkt met een bepaalde webwinkelsoftware-formule om zo vragen te kunnen stellen aan een partij.